Steenwol wordt als isolatiemateriaal toegepast bij vloerisolatie. Het is verkrijgbaar als woldekens, platen of als inblaaswol. Het is gemaakt van de steensoorten diabaas of basalt. Deze worden in hoogovens gesmolten bij 1400 graden Celsius. Daarna wordt het weggeslingerd. Bij het afkoelen ontstaan draden. Dit wordt vermengd met andere materialen, die als bindmiddel dienen. Zo is steenwol een ijzersterk isolatiemateriaal dat in verschillende soorten en formaten terugkomt.
Steenwol vloerisolatie
Voordelen
De belangrijkste redenen om voor steenwol te kiezen bij vloerisolatie zijn de brandveiligheid en de geluidsisolerende werking. Hierin is het isolatiemateriaal een ware uitblinker. De voordelen op een rij:
- Beste materiaal tegen geluidsoverlast
- Onbrandbaar en uitstekende brandwering
- Bij brand ontstaat er nauwelijks rook en giftige stoffen
- Goede muurisolatie
- Voordelig
- Zeer lange levensduur
- Vormvast
- Sterk en veerkrachtig
- Ook geschikt voor herstel van vloerisolatie
Bevestiging
Steenwol is een populaire keus voor vloerisolatie van woningen en bedrijfspanden, omdat het materiaal geluidsoverlast vermindert en ongevoelig is voor veroudering. Het krimpt niet, het is waterafstotend en vormvast. Bovendien is dit het beste isolatiemateriaal voor de brandveiligheid. Het is verkrijgbaar als rol, deken, wandplaten of inblaaswol. De rol, deken of plaat wordt bevestigd tegen de muur. Inblaaswol wordt in gaten of kieren gespoten. Sommige rollen hebben spijkerflenzen, waarmee het makkelijk is om het materiaal vast te nieten. De wol kan voorzien zijn van een damp remmende folie. De kant van het folie moet naar de warmte wijzen. Dat betekent dat deze laag zichtbaar blijft bij de bevestiging aan de vloer. De damp remmende folie zorgt ervoor dat condens niet doortrekt in de vloeren en muren. Het materiaal is ook verkrijgbaar in wandplaten. Deze zijn gemakkelijk te bevestigen.
Verschil steenwol en glaswol
Steenwol en glaswol lijken in kleur, vorm en toepassing sterk op elkaar. Steenwol is een beter materiaal voor brandveiligheid en geluidsisolatie. Glaswol is echter lichter en flexibeler. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol hoger, waardoor er een dunnere laag vloerisolatie nodig is. Wilt u weten welke het meest geschikt is voor uw woning? Neem contact op met Spouwmuur Expert. We helpen u graag verder.