De folie stopt de verdamping van het water op de bodem. Het is op warmere dagen onvermijdelijk dat er alsnog condensvorming plaatsvindt op de folie zelf. Dit ontstaat dan niet door het grondwater, maar door de warmere lucht van buitenaf. Deze druppels kunnen een waas vormen op het isolatiemateriaal. Dit droogt ’s nachts weer op. Het effect van deze condens is echter verwaarloosbaar in vergelijk tot het vocht dat tegen wordt gehouden. Bodemfolie brengt de luchtvochtigheid in de kruipruimte terug tot zestig procent en het houtvocht wordt beperkt tot tien procent. Dit maakt het tot een ideale maatregel in combinatie met vloerisolatie.
Aanleggen van bodemfolie
Voordat de vloerisolatie van de kruipruimte kan beginnen, wordt de bodem eerst egaal gemaakt. Al het puin gaat naar buiten en oneffenheden worden gladgemaakt. Daarna wordt de folie over de gehele bodem van de kruipruimte bevestigd. Bodemfolie werkt het beste als dit in direct contact met de vloer staat, zodat vocht en condens geen kans krijgen.
Bodemfolie en vloerisolatie
De aanleg van bodemfolie is bedoeld om vochtproblemen in huis tegen te gaan. De werkzaamheden kunnen perfect in combinatie met vloerisolatie worden uitgevoerd. Zo zorgt de folie dat het vochtpercentage in de houten vloer omlaag gaat, zodat deze effectiever geïsoleerd kan worden. Vloerisolatie is een energiebesparende maatregel, terwijl bodemfolie een effectieve en zeer betaalbare methode is om vochtproblemen tegen te gaan.