Een goed geïsoleerde woning is aangenaam op temperatuur, heeft geen vochtproblemen, optrekkende kou of tocht. Hoe beter het huis geïsoleerd is, hoe belangrijker het is dat u goed ventileert. U heeft immers ook frisse lucht nodig. Daarnaast kan in de kelderruimte radon ontstaan. Radon is een natuurlijke radioactieve stof die in kleine hoeveelheden onschadelijk is. In een ruimte waar niet geventileerd wordt kan dit echter opbouwen, waardoor het gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Ventilatie van uw woning is daarom zeer belangrijk. Spouwmuur Expert helpt hierbij.
ventilatie
Belang van goede ventilatie
Het lijkt een tegenstelling: een goed geïsoleerde woning zorgt voor weinig tocht en warmteverlies, maar heeft toch aanvoer van verse lucht nodig. Dit is geen energieverspilling. Vocht hoopt zich op in de kamers. Een vochtig huis voelt kouder aan, waardoor veel mensen de verwarming hoger zetten en alsnog meer energie verbruiken. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen veertig en zestig procent. Daarnaast heeft ventilatie de volgende voordelen:
- Goede vochtafvoer
- Afvoer CO2
- Afvoer van vervelende luchtjes en schadelijke stoffen
- Minder kans op condens, roest en afbladderende verf
- Minder kans op schimmel en mijten
Ventilatie aanbrengen
De vakman van Spouwmuur Expert controleert tijdens het aanbrengen van de isolatie hoe de ventilatie in de woning is geregeld. De meeste woningen hebben al ventilatieroosters boven de ramen en deuren. Dit werkt het beste als dit in tegenovergestelde richting van elkaar is geplaatst. Voor de woonkamer wordt in totaal een minimum oppervlakte aan ventilatieroosters aanbevolen voor een meter breed en tien centimeter hoog. Daarnaast zijn er de volgende mogelijkheden voor ventilatie:
- Regelbare luchtroosters boven deuren en ramen
- Zelfregulerende ventilatieroosters die reageren op windsnelheid
- Klepraampjes
- Ventilatieroosters in kruipruimte
- Afzuigkap, wasemkap
- Mechanisch afzuigsysteem via het plafond
Tips voor ventilatie
U kunt zelf ook enkele dingen doen om de ventilatie in uw woning in stand te houden. Lucht de kamers iedere dag minstens een kwartier, zodat er in een keer veel verse lucht in de ruimte komt. Ventileer ruimtes extra goed tijdens het douchen, als u de was ophangt, tijdens de afwas of het koken. Bij deze activiteiten komt er veel condens vrij, waardoor de luchtvochtigheid stijgt. Maak ook de ventilatieroosters regelmatig schoon. Zo houdt u een frisse en gezonde lucht in huis.